پيشگفتار:
از ابتداي قرن اخير تاكنون كنسروسازي صنعتي همواره به عنوان يكي از مهمترين روشهاي نگهداري، تبديل و عرضه مواد غذايي در تمام دنيا مطرح بوده و به احتمال بسيار زياد در آينده اين موقعيت خود را حفظ خواهد نمود عليرغم اين واقعيت و با توجه به اينكه در حال حاضر حدود يكصد و پنجاه كارخانه كنسروسازي در كشور مشغول توليد فرآورده هاي مختلف كنسرو مي باشند و با عنايت به گسترش رشته هاي علوم و صنايع غذائي در دانشگاههاي بزرگ كشور تاكنون هيچ مجموعه كاملي در اين زمينه به رشته تحرير در نيامده و كتاب موجود هم بيشتر برگردان كتابهاي خارجي هستند كه يا در دسته عموم نيستند يا فهم و درك آنها مشكل است و يا پراكندگي مطالب در آنها موجب شده كه هيچ يك نتوانند به عنوان كتاب درس اين رشته معرفي گردند.
مطالب موجود در اين پايان نامه به طور عمده بر اساس سر فصلهاي كتابهاي مختلف صنايع غذائي در دوره هاي كارشناسي علوم و صنايع غذائي و به منظور معرفي ابعاد مورد نظر به دانشجويان عزيز و پژوهشگران جوان تدوين شده و در تهيه آن از مطالب آموزشي دوره اي كارشناسي ارشد رشته علوم و صنايع غذائي و كتب و مقالات علمي فراواني كه پاره اي از آنها در فهرست منابع درج گرديده است.
فهرست
عنوان صفحه
فصل اول: کلیات……………………………………………………………….
پیشگفتار…………………………………………………………………………
مقدمه…………………………………………………………………………….
تعریف موضوع…………………………………………………………………
اهمیت موضوع…………………………………………………………………
فصل دوم:……………………………………………………………………….
مراحل کنسروسازی…………………………………………………………..
انتخاب مواد اولیه………………………………………………………………
2-1-فرآورده های دامی……………………………………………………..
3-1- نشاسته در صنایع کنسرو…………………………………………….
4-1- استفاده از شکر در کنسروسازی……………………………………
5-1- استفاده از نمک در کنسروسازی……………………………………
6-1- اسیدهای آلی……………………………………………………………
7-1- سایر مواد اولیه…………………………………………………………
1- درجه بندی مواد اولیه…………………………………………………….
2- تمیز کردن مواد اولیه……………………………………………………..
3- آماده کردن ماده اولیه
۱-۴- جدا کردن پوست میوه
۲-۴ دم گیری و جدا کردن هسته، Triming Coring
3-4- قطعه � قطعه کردن، Slicing
4-4- استفاده از خلاء برای خارج کردن اکسیژن، هوا و گازها
۴- بلانچینگ، Blanching
اثرات عمل بلانچینگ عبارتند از:
آزمایش کفایت عمل بلانچینگ
۵- پر کردن در بسته Filling
6- تخلیه هوا و گازها Exhausting
1-7- خارج کردن هوا با استفاده از حرارت
۲-۷- خارج کردن هوا با استفاده از روش های مکانیکی
۳-۷- خارج کردن هوا با استفاده از تزریق بخار
۷- درب بندی قوطیهای کنسرو Seaming
عوامل موثر در درب بندی
ارزیابی درب بندی مضاعف
روشهای اندازه گیری فاکتورهای درب بندی
۹- فرآیند حرارتی کنسروها:
۹-۱- پخت محصول:
۹-۲- حرارت دادن به منظور استرالیزاسیون محصول:
۹-۳- دستگاهها و روش های حرارت دادن کنسروها:
۹-۳-۳- روشهای استرلیزاسیون پیوسته:
۹-۳-۴- استرلیزاسیون � بوسیله بخار اشباع شده:
۹-۳-۵- استرلیزاسیون با استفاده از آب داغ:
۹-۳-۶- استرلیزاسیون با استفاده از شعله:
۱۰- سرد کردن بسته های کنسرو:
۱۱- کد گذاری و برچسب زنی قوطیهای کنسرو:
۱۲- کارتن گذاری و نگهداری قوطیها:
تعیین زمان ماندگاری کنسروها Shelf � Life
بحث میکروبیولوژی قوطیهای کنسرو
فساد کنسروها:
طبقه بندی کنسروها و آلودگی آنها
۱- کنسروهای با PH بیش از ۶/۴
۲- کنسروهای با PH مساوی یا کمتر از ۶/۴
1) بی هوازی های بوتیریک
2) مخمرها
3) کپکها
۴) باکتریهای اسیدلاکتیک
شاخصهای کیفیت محصول
شاخصهای ایمنی مواد غذایی
آزمایشهای میکروبی اختصاصی کنسروهای مواد غذایی
روش آزمون:
برداشت نمونه از مواد غذایی محتوی در قوطی کمپوت
۱-۱- تهیه اولین رقت از ماده غذایی
۱-۲- تهیه رقت مورد لزوم از قسمت مایع قوطی
۱-۳- تهیه رقت مورد لزوم از قسمت جامد قوطی
محلولهای رقیق کننده
روشهای شمارش میکروبی
- روش شمارش عمقی Pour Plate
- روش شمارش سطحی Surface Plate
روش شمارش توسط صافیهای غشایی
محیطهای کشت آزمایشگاه میکروب شناسی غذایی
سترون سازی با گرما:
تأثیر سترون سازی بر مواد غذایی:
محاسبات حرارتی استریلیزاسیون کنسروها
سرعت نفوذ و انتقال حرارت در داخل کنسروها Heat Penetration
1- هدایت Conduction
2- انتقال حرارت به روش جابجایی Convection
3- روش تابش یا تشعشع
اثر PH در استریلیزاسیون کنسروها
طبقهبندی مواد غذایی بر اساس PH
مقاومت حرارتی اسپرها
کنترل استریلیزاسیون کنسروها:
معرفهای استریلیزاسیون
بسته بندی کنسروها
۱- قوطیهای فلزی:
ورقهای فولادی:
قلع اندود کردن:
لاک اندود کردن (پوشش لعاب)
خصوصیات لاک مورد استفاده
۲ – شیشه:
مزایا
معایب
۳ – بستهبندیهای پلاستیکی سخت
۴ – بستهبندیهای قابل انعطاف و مقاوم در مقابل حرارت
استانداردهای قوطی کنسرو
خوردگی قوطی فلزی
انواع خورندگی:
عوارض ناشی از خوردگی در قوطی فلزی
روشهای جلوگیری از زنگزدگی قوطی
علل تورم قوطیهای کنسرو:
تغییراتی از قبیل زنگزدگی سطح داخل قوطی
تغییر رنگ
رسوبات کریستال مانند
علائم ظاهری فساد قوطیهای کنسرو
۲- آزمایش با دست:
آماده کردن قوطیها برای باز کردن و نمونه برداری
نمونه برداری:
آزمایش قوطی:
آزمایش درز قوطی
آزمایش شیمیایی قوطیهای کنسرو
تشخیص استریل بودن قوطیها:
بستهبندی و نشانه گذاری
فصل سوم :
فرآیند تولید
رب گوجه فرنگی
بخش اول
۱-۱- پیدایش گوجه فرنگی
۲-۱- ترکیب شیمیایی گوجه فرنگی
الف- کربوهیدراتها
ج- اسید
د- ویتامینها
هـ- فلزات
و- پکتین
۳-۱- کشت گوجه فرنگی
۴-۱- برداشت محصول
۵-۱- حمل گوجه فرنگی
تولید رب
۲-۲- خرد کردن گوجه فرنگی:
۴-۲- تغلیظ آب گوجه فرنگی
الف- تغلیظ در دیگهای در باز
ب- تغلیظ در دیگهای تحت خلاء
بستهبندی رب
۵-۲- پاستوریزاسیون
۶-۲- دربندی
۷-۲- چگونگی دربندی
۸-۲- قوطی خالی
عملیات بازرسی کارخانجات رب
طریقه بازرسی سیستماتیک از کارخانجات رب سازی
سؤالات عمومی
سؤالات مربوط به مشخصات کارخانه
سؤالات مربوط به فرایند
بهداشتی کردن
بازرسی رب گوجه فرنگی
روشهای تمیز کردن کارخانجات صنایع غذایی
بخش تغلیظ
پالایش و تصفیه فاضلاب
زوائد جامد باقیمانده
مواد مایع فاضلاب
سیستمهای پالایش فاضلاب شامل عملیات واحد زیر است:
(1) الک کردن برای جدا کردن مواد جامد
(2) ترسیب برای جدا کردن مواد جامد
(3) تصفیه با آب آهک و کنترل PH
(4) روشهای تصفیهی بیولوژیکی
الف- فیلترهای قطرهای
ب- لجن فعال
(5) تصفیه نهایی (پولیشنگ) در استخرهای گود
بخش سوم
کنترل کیفی
۱ – آزمایشگاه کنترل کیفیت
۲ – رنگ
کنترل مواد اولیه:
آزمونهای کنترل کیفیت گوجههای دریافتی:
آزمونهای کنترل کیفیت آب مصرفی:
آزمایشات مربوط به کلر در آب مصرفی کارخانه
آزمونهای کنترل کیفی قوطیهای فلزی
آزمایش میکروبی قوطیهای کنسرو:
آزمایشهایی مربوط به قوطیها در کارخانه کنسرو نوروزی :
کنترل کیفی حین فرایند:
آزمایشات شیمیایی و فیزیکی روی نمونههای درب:
۱۷- آزمونهای حسی شامل:
آزمونهای میکروبی روی نمونههای رب:
آلودگهای میکروبی در کنسروهای اسیدی (رب) :
شمارش میکروسکوپی کپکها به روش هوارد:
آزمونهای تشخیص میکروارگانیسمهای موجود در کنسرو رب:
مراحل انجام آزمونهای میکروبی در کارخانه کنسرو نوروزی :
کنترل محصول تمام شده:
«فصل اول»
معرفي انواع نانهاي صنعتي
معرفي انواع نان هاي صنعتي
در آئين نامه اجرائي مصوب هيئت محترم وزيران مورخ 15/2/1378 منظور از نان هاي صنعتي و مرغوب، انواع نان هاي حجيم و نيمه حجيم است. به طور كلي نان هاي قابل توليد صنعتي شامل سه گروه زير مي باشد:
1ـ نان حجيم (مانند انواع نان هاي اروپائي)
2ـ نان هاي نيمه حجيم (مانند نان بربري و انواع مشابه)
3ـ نان هاي غيرحجيم يا مسطح (مانند نان هاي لواش، تافتون، عربي و غيره)
از نظر كارشناسي تعريف زير براي نان حجيم و نيمه حجيم ارائه شده است.
نان حجيم
نان حجيم ناني است كه داراي بافتي متخلخل، اسفنجي و يكنواخت بوده و ضخامت آن از 3 سانتي متر بيشتر باشد.
نان نيمه حجيم
نان نيمه حجيم ناني است كه داراي بافتي متخلخل، اسفنجي و يكنواخت بوده و ضخامت آن بين 2 تا 3 سانتيمتر باشد.
در صفحات بعد تصاوير برخي از انواع نان حجيم و نيمه حجيم آلماني و فرانسوي نشان داده شده است.
«فهرست مطالب»
مقدمه
فصل اول:
1ـ معرفي انواع نان هاي صنعتي
2ـ ويژگي هاي گندم و آرد مناسب جهت توليد انواع نان هاي صنعتي
3ـ وضعيت استاندارد
فصل دوم: «مواد اوليه و مواد افزودني»
2ـ1) آب
2ـ1ـ1) آب در آرد و محصولات آردي
2ـ1ـ2) نقش آب در تهيه محصولات صنايع پخت
2ـ2) شير
2ـ2ـ1) پروتئين شير
2ـ2ـ2) چربي شير
2ـ2ـ3) لاكتوز شير
2ـ2ـ4) املاح و اسيدهاي موجود در شير
2ـ2ـ5) آب شير
2ـ2ـ6) ويتامين هاي شير
2ـ2ـ7) تأثير شير روي خمير و نان
2ـ2ـ8) مصرف شير تازه
2ـ2ـ9) مصرف شير تغليظ شده
2ـ2ـ10) مصرف شير خشك
2ـ3) نمك طعام
2ـ3ـ1) تأثير نمك طعام روي خمير و گلوتن
2ـ3ـ2) تأثير نمك طعام روي فرآيندهاي ميكروبي
2ـ3ـ3) تأثير نمك طعام روي پنتوزان ها
2ـ3ـ4) تأثير نمك طعام روي محصولات صنايع پخت
2ـ4) مواد شيرين كننده
2ـ4ـ1) شكر
2ـ4ـ1ـ1) ويژگيهاي شكر و اهميت تكنولوژيكي آن روي محصولات صنايع پخت
2ـ4ـ2) سيروپ
2ـ4ـ2ـ1) سيروپ خوراكي
2ـ4ـ2ـ2) سيروپ چغندر قند
2ـ4ـ2ـ3) سيروپ مخلوط خوراكي
2ـ4ـ2ـ4) خواص سيروپ چغندر و سيروپ مخلوط خوراكي
2ـ4ـ2ـ5) سيروپ نشاسته
2ـ4ـ3) سوربيت
2ـ4ـ3ـ1) نقش و اهميت تكنولوژيكي سوربيت
2ـ5) چربيها
2ـ5ـ1) مارگارين و انواع مختلف آن
2ـ5ـ2) خواص و اهميت چربيها
2ـ6) مواد پخت
فصل سوم: «بهبود دهنده هاي مورد استفاده در نان هاي صنعتي»
3ـ1) مخمرها
3ـ2) قندها
3ـ2ـ1) نقش قندها در محصولات صنايع پخت
3ـ2ـ2) قندهاي مهم در تخمير
3ـ2ـ3) تأثير قندها در خصوصيات نان
3ـ2ـ4) حجم مخصوص نان
3ـ2ـ5) سفتي مغز نان
3ـ2ـ6) رنگ پوسته نان
3ـ2ـ7) ارتباط قندها و واكنش قهوه اي شدن و مواد آروماتيك در نان
3ـ3) نشاسته و آميلاز
3ـ4) تكميل كننده هاي آنزيمي
3ـ5) مالت
3ـ6) بي كربنات سديم و جوش شيرين
3ـ7) خمير ترش
3ـ8) باكتري ها
3ـ9) افزودن آرد سيب زميني به آرد گندم
3ـ10) بهبود دهنده هاي ديگر
فصل چهارم: «اهميت غني سازي نان هاي صنعتي»
4ـ1) اهميت نان و غني سازي آن
4ـ2) هدف از غني كردن مواد غذائي
4ـ3) افزودني هائي كه هم غني كننده و هم بهبوددهنده هستند.
4ـ3ـ1) اسيد اسكوربيك
4ـ3ـ1ـ1) قانون اسيد اسكوربيك
4ـ3ـ1ـ2) خواص فيزيكي اسيد اسكوربيك
4ـ3ـ1ـ3) سنجش اسيد اسكوربيك با مواد ديگر
4ـ3ـ1ـ3ـ1) برومات پتاسيم و پر سولفات آلومينيوم
4ـ3ـ1ـ3ـ2) آنانوگهاي اسيد اسكوربيك
4ـ3ـ2) مكملهاي كاتاليتيك
فصل پنجم: «فرآيند توليد و پخت نان هاي صنعتي»
5ـ1) نكات علمي فرآيند توليد
5ـ2) ارزيابي روشهاي توليد و محدوده عملكرد
5ـ2ـ1) روش سنتي
5ـ2ـ2) روش نيمه اتوماتيك (غيرپيوسته)
5ـ2ـ3) روش فول اتومات (پيوسته)
5ـ3) تشريح دقيق فرآيند توليد انواع نان
5ـ3ـ1) آماده سازي آرد
5ـ3ـ1ـ1) الك كردن
5ـ3ـ1ـ2) اختلاط آرد
5ـ3ـ1ـ3) رساندن حرارت آرد به حد مطلوب
5ـ3ـ2) آماده سازي خمير
5ـ3ـ2ـ1) آماده كردن خمير
5ـ3ـ2ـ1ـ1) روش غيرپيوسته
5ـ3ـ2ـ1ـ2) روش پيوسته
5ـ3ـ2ـ1ـ3) روشهاي تكنيكي تهيه خمير
5ـ3ـ2ـ1ـ4) روش تهيه خمير با مخمر
5ـ3ـ2ـ1ـ5) روش مستقيم تهيه خمير
5ـ3ـ2ـ1ـ5ـ1) محاسن روش مستقيم تهيه خمير
5ـ3ـ2ـ1ـ5ـ2) معايب روش مستقيم تهيه خمير
5ـ3ـ2ـ1ـ 6) روش غيرمستقيم تهيه خمير
5ـ3ـ2ـ1ـ 6 ـ 1) محاسن روش غيرمستقيم تهيه خمير
5ـ3ـ2ـ1ـ 6 ـ2) معايب روش غيرمستقيم تهيه خمير
5ـ3ـ2ـ1ـ7) روش تهيه خمير با مايه خمير مايع
5ـ3ـ2ـ1-8) روش مخمر نمك
5ـ3ـ2ـ1ـ9) روش طولاني تهيه خمير
5ـ3ـ2ـ1ـ10) روش بي وقفه تهيه خمير
5ـ3ـ2ـ1ـ11) متد سبز
5ـ3ـ2ـ1ـ12) ساير روشهاي تهيه خمير
5ـ3ـ2ـ1ـ12ـ1) روش چرلي وود
5ـ3ـ2ـ1ـ12ـ2) روش برميك
5ـ3ـ2ـ1ـ12ـ3) روش بلانچارد
5ـ3ـ3) مخلوط كردن و زدن خمير
5ـ3ـ3ـ1) مخلوط كردن
5ـ3ـ3ـ2) زدن خمير
5ـ3ـ3ـ2ـ1) روش زدن خمير به طور غيرپيوسته
5ـ3ـ3ـ2ـ2) روش زدن خمير به طور پيوسته
5ـ3ـ3ـ2ـ2ـ1) ويژگي هاي زدن خمير در روش پيوسته
5ـ3ـ3ـ2ـ2ـ2) وسايل و ماشين آلات تهيه خمير در روش پيوسته
5ـ3ـ3ـ2ـ3) افزايش درجه حرارت در اثر زدن خمير
5ـ3ـ4) تشكيل خمير و مراحل مختلف آن
5ـ3ـ4ـ1) اولين مرحله تشكيل خمير
5ـ3ـ4ـ2) دومين مرحله تشكيل خمير
5ـ3ـ4ـ3) سومين مرحله تشكيل خمير
5ـ3ـ4ـ4) گازهاي ناشي از تخمير و داخل شدن هوا در خمير
5ـ3ـ4ـ5) سيستم هاي مختلف دستگاههاي مخلوط كن
5ـ3ـ5) ارزيابي خمير
5ـ3ـ5ـ1) ويژگي خمير
5ـ3ـ6) پوك كردن خمير
5ـ3ـ6ـ1) پوك كرن بيولوژيكي
5ـ3ـ6ـ1ـ1) ميكروارگانيسم ها در خمير ترش
5ـ3ـ6ـ1ـ1ـ1) باكتريها و اهميت آنها در خمير ترش
5ـ3ـ6ـ1ـ1ـ2) مخمرها و اهميت آنها درتهيه محصولات پخت
5ـ3ـ6ـ2) پوك كردن فيزيكي
5ـ3ـ6ـ2ـ1) پوك كردن از طريق مواد سفيده اي
5ـ3ـ6ـ2ـ2) پوك كردن از طريق هوا و بخار آب
5ـ3ـ6ـ2ـ3) پوك كردن از طريق اسيد كربنيك
5ـ3ـ6ـ3) پوك كردن شيميائي
5ـ3ـ7) تخمير خمير
5ـ3ـ7ـ1) مصرف كربوهيدرات در طي تخمير
5ـ3ـ8) رسيدن خمير
5ـ3ـ8ـ1) رسيدن خمير و ويژگيهاي آن
5ـ3ـ8ـ2) عوامل مؤثر در رسيدن خمير
5ـ3ـ8ـ3) روي هم انداختن و برگرداندن خمير
5ـ3ـ8ـ4) تشخيص رسيدن خمير
5ـ3ـ8ـ5) رسيدن خمير و كيفيت نان
5ـ3ـ9) عمليات آماده سازي خمير ور آمده جهت تهيه نان
5ـ3ـ9ـ1) توزين و تقسيم خمير (چانه گيري)
5ـ3ـ9ـ2) گرد كردن
5ـ3ـ9ـ2ـ1) تخمير مياني
5ـ3ـ9ـ3) فرم و شكل دادن
5ـ3ـ10) تخمير نهايي
5ـ3ـ10ـ1) تأثير عوامل مختلف بر تخمير نهايي
5ـ3ـ11) عمليات لازم برروي چانه تخمير شده
5ـ3ـ11ـ1) خط زدن
5ـ3ـ11ـ2) نم زدن يا اسپري كردن آب
5ـ4) پخت
5ـ5) انتقال گرما در چانه
5ـ6) مدت زمان پخت
5ـ7) روشهاي مختلف پخت
5ـ7ـ1) روش پخت مقدماتي
5ـ7ـ2) پخت در محفظه بخار
5ـ7ـ3) روش پخت منقطع
5ـ7ـ3ـ1) معايب پخت منقطع
5ـ8) فرآيندهاي پخت
5ـ8ـ1) حجيم شدن چانه در فر
5ـ8ـ1ـ1) علل حجيم شدن در فر
5ـ8ـ2) تشكيل مغز نان
5ـ8ـ2ـ1) علل تشكيل مغز نان
5ـ8ـ3) تشكيل پوسته نان
5ـ8ـ3ـ1) علل تشكيل پوسته نان
5ـ9) تشخيص زمان اتمام پخت نان
5ـ10) فر پخت
5ـ10ـ1) انواع فر
5ـ10ـ1ـ1) فر چند طبقه اي
5ـ10ـ1ـ2) فر با سيستم دوران هواي داغ
5ـ10ـ1ـ2ـ1) محاسن فر با سيستم دوران هواي داغ
5ـ10ـ1ـ2ـ2) معايب فر با سيستم دوران هواي داغ
5ـ10ـ1ـ3) فر با سيستم دوران گاز
5ـ10ـ1ـ3ـ1) محاسن فر با سيستم دوران گاز
5ـ10ـ1ـ3ـ2) معايب فر با سيستم دوران گاز
5ـ10ـ1ـ4) فر طبقه اي با پايه متحرك
5ـ10ـ1ـ4ـ1) ويژگيهاي فر طبقه اي با پايه متحرك
5ـ10ـ1ـ4ـ2) داغ كردن فر طبقه اي با پايه متحرك
5ـ10ـ1ـ4ـ3) پخت در فر طبقه اي با پايه متحرك
5ـ10ـ1ـ4ـ4) محاسن فر طبقه اي با پايه متحرك
5ـ10ـ1ـ4ـ5) معايب فر طبقه اي با پايه متحرك
5ـ10ـ1ـ5) فرهاي بزرگ در صنايع
5ـ10ـ1ـ5ـ1) اتوفر
5ـ10ـ1ـ5ـ2) فر تونلي
5ـ10ـ1ـ5ـ3) فر كشوئي
فصل ششم: «فرآيند بسته بندي نان هاي صنعتي»
6ـ1) بسته بندي نان
6ـ2) مفاهيم و تعاريف در بسته بندي
6ـ3) اشكال مختلف فرآيند بسته بندي
6ـ4) شرايط بهداشتي
6ـ5) مواد بسته بندي
6ـ6) توزين و بسته بندي
فصل هفتم: «آزمون هاي كنترل كيفيت»
7ـ1) آلودگي ميكروبي نان
7ـ1ـ1) فساد باكتريايي نان
7ـ1ـ2) فساد مخمري نان
7ـ1ـ3) فساد كپكي نان
7ـ2) آلودگي شيميايي نان
7ـ3) آزمون هاي شيميائي
7ـ4) آزمون هاي رئولوژي
7ـ5) انواع آفات
فصل هشتم: «بررسي بهبود دهنده هاي مورد استفاده در واحد توليدي سحر»
8ـ1) بهبود دهنده انواع نان هاي حجيم
8ـ2) بهبود دهنده انواع نان هاي تست بزرگ مخصوص
8ـ3) بهبود دهنده نان هاي همبرگر مخصوص
8ـ4) بيكينگ پودر
8ـ5) پودرهاي خامه سحر
8ـ6) بهبوددهنده جهت نان چاودار تيره
8ـ7) ليست محصولات شركت ثمين نان
ضمائم و پيوست ها
پيوست 1) واحدهاي توليد كننده نان صنعتي در كشور
پيوست 2) سازندگان عمده ماشين آلات توليد نان
پيوست 3) دستگاهها و ماشين آلات خط توليد نان هاي صنعتي
پيوست 4) تصاوير و دستور العمل هايي از محصولات شركت MECO
فهرست منابع
مقدمه
استفاده از مواد كامپوزيت طبيعي، بخشي از تكنولوژي بشر از زماني كه اولين بناهاي باستاني، كاه را براي تقويت كردن آجرهاي گلي به كار بردند بوده است. مغولهاي قرن دوازدهم، سلاح هاي پيشرفته اي را نسبت به زمان خودشان با تير و كمان هايي كه كوچكتر و قوي تر از ديگر وسايل مشابه بودند ساختند. اين كمانها سازه هاي كامپوزيني اي بودند كه به وسيله تركيب زردپي احشام (تاندون)، شاخ، خيزران (بامبو) و ابريشم ساخته شده بودند كه با كلوفون طبيعي[1] پيچيده مي شد.اين طراحان سلاح هاي قرن دوازدهم، دقيقاً اصول طراحي كامپوزيت را مي فهميدند. اخيراً بعضي از اين قطعات موزه اي 700 ساله كشيده و آزمون شدند. آنها از نظر قدرت حدود %80 كمانهاي كامپوزيتي مدرن بودند. در اواخر دهه 1800، سازندگان كانو قايق هاي باريك و بدون بادبان و سكان، تجربه مي كردند كه با چسباندن لايه هاي كاغذ محكم كرافت[2] با نوعي لاك به نام شلاك[3]، لايه گذاري كاغذي را تشكيل مي دهند.
فهرست مطالب
عنوان صفحه
1- فصل اول: مقدمه ……………………………………………………………………………………………………… 1
2- فصل دوم: مروري بر منابع ……………………………………………………………………………………… 4
1-2- كامپوزيت هاي داراي ذرات ريز ………………………………………………………………………….. 5
1-1-2- خواص كامپوزيت هاي ذره اي ………………………………………………………………………… 9
2-1-2- انواع كامپوزيت هاي ذره اي از لحاظ جنس تقويت كننده ………………………………………….. 9
2-2- كامپوزيت هاي تقويت شده با الياف …………………………………………………………………….. 11
1-2-2- خواص كامپوزيت هاي تقويت شده با الياف ……………………………………………………… 13
2-2-2- خصوصيات كامپوزيت هاي تقويت شده …………………………………………………………… 15
3-2- مختصر در مورد آلومينيوم ……………………………………………………………………………….. 24
4-2- سراميك هاي پيشرفته ……………………………………………………………………………. 26
5-2- توضيحات مختصر در مورد آزمون مكانيكي ………………………………………………………… 27
1-5-2- آزمون سختي ……………………………………………………………………………………….. 27
2-5-2- آزمون كشش………………………………………………………………………………………. 29
2-5-3- آزمون تخلخل سنجي………………………………………………………………………………. 30
3- فصل سوم: روش انجام آزمايش ……………………………………………………………. 32
4- فصل چهارم: تحليل نتايج …………………………………………………………………….. 50
1-4- نتايج حاصل از آزمون نونه AX ……………………………………………………………………………………..
2-4- نتايج حاصل از آزمون نونه BX ……………………………………………………………………………………..
3-4- نتايج حاصل از آزمون نونه CX……………………………………………………………………………………….
4-4- نتايج حاصل از آزمون نونه DX ……………………………………………………………………………………..
5-4- نتايج حاصل از آزمون نونه EX……………………………………………………………………………………….
6-4- نتايج حاصل از آزمون نونه AY ……………………………………………………………………………………..
7-4- نتايج حاصل از آزمون نونه BY……………………………………………………………………………………….
8-4- نتايج حاصل از آزمون نونه CY……………………………………………………………………………………….
9-4- نتايج حاصل از آزمون نونه DY ……………………………………………………………………………………..
10-4- نتايج حاصل از آزمون نونه EY…………………………………………………………………………………….
11-4- نتايج حاصل از آزمون نونه AZ ……………………………………………………………………………………
12-4- نتايج حاصل از آزمون نونه BZ ……………………………………………………………………………………
13-4- نتايج حاصل از آزمون نونه CZ……………………………………………………………………………………..
14-4- نتايج حاصل از آزمون نونه DZ…………………………………………………………………………………….
15-4- نتايج حاصل از آزمون نونه EZ……………………………………………………………………………………..
5- فصل پنجم: تفسير نتايج………………………………………………………………………………………. 100
نتيجه گيري………………………………………………………………………………………………… 109
پيشنهادات………………………………………………………………………………………………….. 110
منابع…………………………………………………………………………………………………………… 111
فهرست شكل ها
عنوان ……………………………………………………………………………………………………… صفحه
2-1- فرم هاي مختلف ساختارهاي كامپوزيت ……………………………………………………………… 5
2-2- فرآيند ريخته گري كامپوزيت …………………………………………………………………….. 12
2-3- نمايش تنش كششي و برشي ………………………………………………………………………… 15
2-4- ساختار كامپوزيت لايه اي ……………………………………………………………………………. 19
2-5- كامپوزيت تقويت كننده شده با الياف ………………………………………………………………… 19
2-6- نمونه آزمون كشش …………………………………………………………………………………….. 30
3-1- نمونه آزمون كشش …………………………………………………………………………………….. 47
4-1- ساختار AX …………………………………………………………………………………………..
4-2- ساختار BX ……………………………………………………………………………………………..
4-3- ساختار CX ………………………………………………………………………………………………
4-4- ساختار DX ………………………………………………………………………………………………
4-5- ساختار EX ……………………………………………………………………………………………….
4-6- ساختارAY ……………………………………………………………………………………………….
4-7- ساختارBY ……………………………………………………………………………………………..
4-8- ساختارCY ………………………………………………………………………………………
4-9- ساختارDY …………………………………………………………………………………………..
4-10- ساختار EY ………………………………………………………………………………
4-11- ساختار AZ …………………………………………………………………………………..
4-12- ساختارBZ …………………………………………………………………………………….
4-13- ساختار CZ ……………………………………………………………………………………..
4-14- ساختار DZ ……………………………………………………………………………………..
4-15- ساختارEZ ………………………………………………………………………………..
فهرست نمودارها
عنوان………………………………………………………………………………………………………….. صفحه
2-1- مقايسه بين استحكام تسيلم ………………………………………………………………….. 7
2-2- تأثير خاك رس برخواص………………………………………………………………………………. 11
2-3- نمودار تنش – كرنش……………………………………………………………………………. 14
2-4- ازدياد طول شيشه …………………………………………………………………………………. 16
4-1- نمودار كشش AX …………………………………………………………………………………..
4-2- نمودار كشش BX ……………………………………………………………………………………
4-3- نمودار كشش CX …………………………………………………………………………………….
4-4- نمودار كشش DX …………………………………………………………………………………
4-5- نمودار كشش EX ……………………………………………………………………………..
4-6- نمودار كشش AY …………………………………………………………………………
4-7- نمودار كشش BY…………………………………………………………………………………..
4-8- نمودار كششCY ………………………………………………………………………………….
4-9- نمودار كششDY ………………………………………………………………………………….
4-10- نمودار كششEY ………………………………………………………………………………..
4-11- نمودار كشش AZ…………………………………………………………………………………….
4-12- نمودار كششBZ …………………………………………………………………………………
4-13- نمودار كششCZ ………………………………………………………………………………..
4-14- نمودار كششDZ ……………………………………………………………………………….
4-15- نمودار كشش EZ………………………………………………………………………………….
4-16- منحني بر حسب SiC در سرعت 400………………………………………………………….. 82
4-17- منحني بر حسب SiC در سرعت 800………………………………………………………… 84
4-18- منحني بر حسب SiC در سرعت 1200…………………………………………………… 86
4-19- تنش بر حسب SiC در سرعت 400…………………………………………………………….. 88
4-20- تنش بر حسب SiC در سرعت 800………………………………………………………… 90
4-21- تنش بر حسب SiC در سرعت 1200……………………………………………………….. 92
4-22- انرژي بر حسب SiC در سرعت 400……………………………………………………… 94
4-23- انرژي بر حسب SiC در سرعت 800………………………………………………………. 96
4-24- انرژي بر حسب SiC در سرعت 1200…………………………………………………….. 98
فهرست جداول
عنوان…………………………………………………………………………………………… صفحه
2-1- مثالها و كاربردهاي كامپوزيت …………………………………………………………….. 8
2-2- خواص الياف …………………………………………………………………………………………. 22
2-3- تأثير مكانيزم هاي استحكام بخش در آلومينيوم ………………………………………………… 25
2-4- خواص سراميك ها …………………………………………………………………………………… 27
4-1- درصد وزني SiC ………………………………………………………………………………….
4-2- سرعت همزن ……………………………………………………………………………………….. 51
4-3- سختي نمونه AX ………………………………………………………………………………..
4-4- سختي نمونه BX …………………………………………………………………………………..
4-5- سختي نمونه CX…………………………………………………………………………………..
4-6- سختي نمونه DX…………………………………………………………………………………..
4-7- سختي نمونه EX…………………………………………………………………………………
4-8- سختي نمونه AY…………………………………………………………………………………..
4-9- سختي نمونه BY………………………………………………………………………………..
4-10- سختي نمونه CY……………………………………………………………………………..
4-11- سختي نمونه DY………………………………………………………………………..
4-12- سختي نمونه EY………………………………………………………………………
4-13- سختي نمونه AZ……………………………………………………………………………
4-14- سختي نمونه BZ…………………………………………………………………………………..
4-15- سختي نمونه CZ………………………………………………………………………………
4-16- سختي نمونه DZ………………………………………………………………………………….
4-17- سختي نمونه EZ………………………………………………………………………………………
4-18- سختي بر حسب SiC سرعت 400 ………………………………………………………….. 82
4-19- بيشترين و كمترين سختي سرعت 400 ………………………………………………… 83
4-20- تغييرات سختي…………………………………………………………………………………….. 83
4-21- سختي بر حسب SiC سرعت 800 ……………………………………………………………… 84
4-22- بيشترين و كمترين سختي سرعت 800 ……………………………………………………….. 85
4-23- تغييرات سختي……………………………………………………………………………………… 85
4-24- سختي بر حسب SiC سرعت 1200 ………………………………………………… 86
4-25- درصد تغييرات سختي…………………………………………………………………………… 87
4-26- تنش شكست بر حسب SiC سرعت 400 ………………………………………………….. 88
4-27- بيشترين و كمترين تنش سرعت 400 ………………………………………………….. 89
4-28- تغييرات تنش سرعت 400 ……………………………………………………………….. 89
4-29- تنش بر حسب درصد SiC سرعت 800 ………………………………………………… 90
4-30- بيشترين و كمترين تنش …………………………………………………………………… 91
4-31- تغييرات تنش سرعت 800……………………………………………………………………… 91
4-32- تنش بر حسب درصد SiC سرعت 1200 ………………………………………….. 92
4-33- بيشترين و كمترين تنش………………………………………………………………………. 93
4-34- تغييرات تنش سرعت 1200……………………………………………………………….. 93
4-35- انرژي بر حسب SiC سرعت 400 ……………………………………………………….. 94
4-36- بيشترين و كمترين تنش……………………………………………………………………….. 95
4-37- تغييرات تنش سرعت 400 …………………………………………………………………….. 95
4-38- انرژي بر حسب SiC سرعت 800 ……………………………………………… 96
4-39- بيشترين و كمترين تنش……………………………………………………………. 97
4-40- درصد تغيرات انرژي سرعت 800…………………………………………………… 97
4-41- انرژي بر حسب SiC سرعت 1200 …………………………………………………. 98
4-42- بيشترين و كمترين تنش…………………………………………………………….. 99
4-43- تغييرات انرژي سرعت 1200…………………………………………………………. 99
چكيده:
امروزه بهرهوري مفهومي بحثانگيز و موضوعي باب روز است كه در كتابها، مجلات و مقالات و روزنامهها دائماً به چشم ميخورد. مورد استفاده آن وقتي است كه هدف، ايجاد بهبود در ارائه كالا و خدمات باشد و سادهترين رابطه تعريف شده براي آن نسبت به محصول نهايي (ستاده) با وسايل به كار رفته براي توليد آن (دادهها) است.
فن خانه تكاني صنعتي، آراستگي، هفت سين صنعتي. پنجاس و يا پنج ت (كه با هر عنواني ناميده شود، ماهيتاً تفاوتي نخواهند كرد.) كه از اساسيترين شيوههاي بهبود بهرهوري است كه اخيراً در كشور ما از كارخانههاي ژاپني الگوبرداري شده است و ژاپنيها پس از جنگ جهاني دوم آن را از فرهنگ صنعتي آمريكا اقتباس كردهاند. اما با فرهنگ ملي و سنتي خود ممزوج نموده و پديدهاي بومي از آن پديد آوردهاند كه در تمامي صنايعشان به كار گرفته ميشود.
به اعتقاد من، ما ايرانيان ذاتاً مردمي پاكيزه هستيم و آنچه بايد متوجه آن باشيم صنعتي كردن اين مفاهيم ملي/ مذهبي و از خانه به كارخانه بردن آنهاست، تا خود را باور كنيم و دريابيم هيچكدام از اين اسها واقعاً مطلب جديد و بديعي نيستند.
در استفاده از اين رويكرد، آموزش و فرهنگسازي اولين عامل مهم محسوب ميشود، چون «انسان با كيفيت، محصول با كيفيت توليد ميكند.» و در كارخانههايي كه خط توليد وجود دارد هر ايستگاه يا واحد توليدي، ايستگاه قبلي است. به كارگيري سيستم 5S ميتواند موجب بالارفتن روحية كاركنان و علاقمندي آنها به كار، بهبود ايمني، كاهش آلودگي محيط كار، كاهش نرخ خرابي ماشين آلات و دستگاهها، بهبود روش كنترل مديريتي، كمك مشاركت جمعي و تقويت خود كنترلي همه كاركنان و در يك كلمه افزايش بهرهوري ميباشد.
فهرست مطالب
فصل اول……………………………………………………………………………………………… 1
1-1- مقدمه………………………………………………………………………………………. 2
2-1- بيان ضرورت تحقيق……………………………………………………………………. 3
3-1- موضوع تحقيق…………………………………………………………………………… 5
4-1- بهرهوري در ايران……………………………………………………………………….. 6
5-1- لزوم توجه به بهرهوري در ايران……………………………………………………… 7
6-1- سازمان بهرهوري ملي ايران…………………………………………………………… 8
7-1- بهرهوري در صنايع كشور و صنعت خودرو………………………………………. 9
8-1- شواهد پايين بودن بهرهوري در ايران و نازل بودن اكثر عوامل مرتبط با پنجاس…… 10
9-1- تاريخچه پنجاس………………………………………………………………………… 11
10-1- اهميت موضوع تحقيق……………………………………………………………….. 12
11-1- نوع تحقيق………………………………………………………………………………. 13
12-1- قلمرو تحقيق…………………………………………………………………………… 14
13-1- فرضيات تحقيق……………………………………………………………………….. 15
14-1- تعريف متغير مستقل و وابسته………………………………………………………. 15
15-1- واژه هاي كليدي مورد استفاده………………………………………………………. 16
فصل دوم…………………………………………………………………………………………….. 17
1-2- بهرهوري به عنوان يك نظريه جامع…………………………………………………. 18
2-2- مفهوم عام بهرهوري…………………………………………………………………….. 18
3-2- مولفه هاي بهرهوري…………………………………………………………………….. 20
4-2- اهميت موضوع…………………………………………………………………………… 24
5-2- تاريخچه بهرهوري………………………………………………………………………. 26
6-2- روشهاي ارتقاء بهرهوري………………………………………………………………. 33
1-6-2- الگوي ماهوارهاي………………………………………………………………… 33
2-6-2- سيستم (PRICE)………………………………………………………………..
3-6-2- مدل وروم (Vroom)…………………………………………………………….
7-2- شيوه هاي تحليل بهرهوري……………………………………………………………. 40
8-2- فنون بهبود بهرهوري……………………………………………………………………. 40
1-8-2- بهبود بهرهوري ارزش افزوده از طريق مديريت مالي……………………. 43
2-8-2- رويكرد سينك كيفيت در بهرهوري Sink…………………………………..
3-8-2- چرخه بهرهوري………………………………………………………………….. 46
4-8-2- روش نظام مند در بهبود بهرهوري (Systematic)…………………………
5-8-2- دواير بهبود بهرهوري (PIC)…………………………………………………..
9-2- راهبردهاي بهرهوري……………………………………………………………………. 58
1-9-2- راهبرد تحول و نوآوري………………………………………………………… 58
2-9-2- راهبرد بهبود………………………………………………………………………. 59
10-2- عوامل موثر بر بهرهوري……………………………………………………………… 61
1-10-2- عوامل مطرح شده توسط سومانس (Sumanth-1989)………………….
2-10-2- عوامل مطرح شده توسط پروكپنكو (Prokopenko-1987)…………….
11-2- عوامل موثر بر بهرهوري يك سازمان………………………………………………. 63
12-2- اندازه گيري بهرهوري…………………………………………………………………. 67
1-12-2- اندازه گيري بهرهوري كل……………………………………………………. 70
2-12-2- اندازه گيري بهرهوري عامل سرمايه………………………………………… 72
3-12-2- اندازه گيري بهرهوري عامل كار…………………………………………….. 74
13-2- اثر نوآوري بر بهرهوري………………………………………………………………. 75
14-2- فرهنگ بهرهوري ملي و سازماني………………………………………………….. 78
15-2- مشخصات حركت بهرهوري………………………………………………………… 80
16-2- مشكلات بهرهوري……………………………………………………………………. 81
17-2- سيستم پنجاس…………………………………………………………………………. 82
1-17-2- تحول پنجاس…………………………………………………………………… 84
2-17-2- مفهوم پنجاس…………………………………………………………………… 86
3-17-2- پنجاس كاربردي……………………………………………………………….. 96
4-17-2- درك درست براي درك درست پنجاس بايد به موارد ذيل توجه شود……. 96
5-17-2- تكنيكهاي كاربردي در پنجاس……………………………………………… 98
6-17-2- فعاليتهاي جامع و بهم پيوسته……………………………………………….. 100
7-17-2- فوايد اجراي پنجاس………………………………………………………….. 100
8-17-2- روش عملي اجراي پنجاس…………………………………………………. 101
9-17-2- نكات مهم و اساسي اجراي پنجاس……………………………………….. 103
18-2- هفت سين صنعتي…………………………………………………………………….. 104
19-2- پنجاس يا «پنج ت»؟………………………………………………………………….. 111
20-2- تاريخچه بهرهوري در ايران خودرو……………………………………………….. 112
1-20-2- نحوه اجراي سيستم پنجاس در ايران خودرو (دستورالعمل)…………. 115
2-20-2- سلسله مراتب…………………………………………………………………… 118
3-20-2- ملاحظات در خط كشي محل ورود و خروج كالا و پرسنل…………. 119
4-20-2- استفاده از دستورالعمل برچسب قرمز (Red Tag)………………………
5-20-2- سيستم هدفگذاري هوشين…………………………………………………… 128
6-20-2- سيستم پيشنهادات (SS)………………………………………………………
7-20-2- سيستم T.T.ROOM…………………………………………………………..
8-20-2- اهداف و رسالتها………………………………………………………………. 133
21-2- توسعه بهرهوري در ساپكو…………………………………………………………… 134
22-2- كمي راجع به شركت ايساكو……………………………………………………….. 140
فصل سوم…………………………………………………………………………………………….. 141
1-3- مقدمه………………………………………………………………………………………. 142
2-3- روش تحقيق پژوهش حاضر…………………………………………………………. 142
3-3- تعريف جامعه……………………………………………………………………………. 143
4-3- آشنايي با جامعه آماري………………………………………………………………… 144
1-4-3- تاريخچه ايران خودرو………………………………………………………….. 144
2-4-3- نحوه نمونه گيري و انتخاب شركتهاي مورد نظر………………………….. 146
5-3- حجم نمونه و روش نمونه گيري…………………………………………………….. 149
6-3- ابزار جمع آوري دادهها………………………………………………………………… 150
7-3- پرسشنامه………………………………………………………………………………….. 150
8-3- روشهاي آماري مورد استفاد جهت تجزيه و تحليل دادهها…………………….. 152
9-3- مراحل آزمون تحليل واريانس………………………………………………………… 153
10-3- همبستگي……………………………………………………………………………….. 154
11-3- بررسي اعتبار ابزار سنجش………………………………………………………….. 155
12-3- روايي ابزار سنجش…………………………………………………………………… 155
فصل چهارم…………………………………………………………………………………………. 157
1-4- نتايج آزمون تحليل رگرسيون…………………………………………………………. 158
1-1-4- آزمون فرضيه اصلي…………………………………………………………….. 158
2-1-4- آزمون فرضيه هاي فرعي 1 تا 5……………………………………………… 160
3-4- نتايج ضمني تحقيق…………………………………………………………………….. 161
4-4- آزمون تحليل واريانس فريدمن………………………………………………………. 163
5-4- بررسي همبستگي بين اجزاء سيستم 5S و بهرهوري…………………………….. 164
فصل پنجم……………………………………………………………………………………………. 165
1-5- نتايج بدست آمده…………………………………………………………………………….. 166
2-5- پيشنهادها………………………………………………………………………………………. 168
مقدمه :
درخت راش از خانواده Fagus جنس Fagus مي باشد 13 گونه از اين جنس در دنيا آنهم در نميكره شمالي انتشار دارد و در ايران يك گونه به نام فاگوس orientalis وجود دارد و گونه راش ايران Fagus orientalis از مهمترين و با ارزشترين درختان صنعتي ايران و حدود 32درصد موجودي سرپاي شمال ايران (طبق آمار در سال 1371) از اينگونه است و با داشتن تنه اي صاف و استوانه اي كه ارتفاع آن به حدود 40 متر و گاه بيشتر و قطر حداكثرm5/1تاm 8/1مي رسد . و جنگلهاي پر ارزشي را در ارتفاعات شمالي رشته كوه البرز تشكيل مي دهد و از آستارا و طوالش و ديلمان تا كلاردشت، نور،كجور تا گرگان ديده مي شود و در جنگلهاي نور تا ارتفاع 2200 متر از سطح دريا بالا رفته و در بعضي دره ها مثل دره نكاء تا دامنه هاي پايين بندر ديده مي شود.
فهرست مطالب
عنوان صفحه
فصل اول
مقدمه ….…..…………………………………….1
مشخصات ماكروسكوپي و ميكروسكوپي گونه راش….……4
1-1 مشخصات گياهي(خواص ماكروسكوپي)….………… 5
1-2 خواهش راش……………………………………5
1-3 منطقه پراكنش……………….………………….6
1-3-1 درخت شناسي گياهي…..…………….………7
1-4 قطر و بلندي…..…………….…….…………..8
1-5 شكل درخت…..…………….…………………8
1-6 رويش و دير زيستن…..…………….…………..8
1-7 ريشه…..…………….………………………..8
1-8 زادآوري،كشت و بارخيزي….…..………………..9
1-9 چوب و مصرف آن….…..,……………………..10
1-10 شناسايي خواص ماكروسكوپي.……….…………11
1-11 خواص ميكروسكوپي راش………….………….12
1-12 مقطع شعاعي…………….………………….12
1-13 مقطع مماسي….…………….………………14
فصل دوم
2-1 سابقه تحقيقات درزمينه ميزان رطوبت،هم كشيدگي و
وزن مخصوص.………………………………….15
2-2 سابقه تحقيقات خارجي..……………………….24
فصل سوم
شرح كامل طرح پژوهشي با ذكر روش و نحوه اجرا………34
3-1 تعيين تغييرات همكشيدگي خطي..…….……….34
3-2 تعيين تغييرات مواد استخراجي..…….………….35
فصل چهارم
خصوصيات محل و خاك و آب و هواي گونه هاي همراه در مورد نمونه هاي مورد آزمايش
(جنگل خيرودكنار(منطقه نم خانه) ………….38
4-1 موقعيت جغرافيايي………………………………..38
4-2 آب و هوا……………………………………….. 39
4-3 خاكشناسي جنگل خيرود(نم خانه)….………………41
4-4 زمين شناسي …………………………………….45
4-5 ليست گونه هاي گياهي…….….………………..…47
4-6 گونه ها و خانواده و جنس گياهان كه در جنگل
خيرود نم خانه ….….……………………………….49
4-7 تيپ مورد شناسايي در نم خانه….…..…………….62
مشخصات پارسل بخش نم خانه…………………………64
فصل پنجم
5-1 هم كشيدگي و واكشيدگي…..……………………65
5-2 عوامل موثر بر هم كشيدگي و واكشيدگي……………67
5-3 عوامل موثر بر روي هم كشيدگي و واكشيدگي….……….70
5-4 تئوريهاي غير يكنواخت بودن هم كشيدگي و واكشيدگي.…73
5-5 اندازه گيري ميزان هم كشيدگي……………………….77
5-6 مقدار هم كشيدگي خطي….………………………….79
جداول ضميمه……………………………………………82
ماكزيمم همكشيدگي خطي ……………………………….97
ماكزيمم همكشيدگي شعاعي………………………………98
ماكزيمم همكشيدگي مماسي………………………………100
نتيجه گيري…………………………………………….103
فهرست منابع و ماخذ……………………………………104
مقدمه
در مقوله هنرشناسي اولين سوالي كه مطرح مي شود اين است كه هنر چيست ؟!
البته مسلم است كه نمي توان تعريف مانع و جامعي كه دربرگيرنده تماميت اين واژه باشد ارائه نمود و علت اصلي عدم توانمندي ، همان تنوع و تكثري است كه در سرتاسر اين واژه سايه افكنده است. تنوع سليقه ها و تكثر نظرها و عقايد از سويي و رفع نيازهاي مادي و معنوي از سوي ديگر باعث گرديد كه هنر در قالبها، گونه ها ، شيوه ها و سبك هاي بيشماري به منحصه ي ظهور برسد كه هركدام به گونه اي ، دربرگيرنده بخشي از آمالها ، آرزوها و گاهاً خواسته هاي دروني خالقان و آفرينندگان آن مي باشد.
با تكامل انديشه هاي اجتماعي ـ زيستي انسان ، هنر نيز به رشد بالنده اي دست يافت كه توانست خود را به تدريج از ديواره غارها بيرون كشد و در فضايي قرار گيرد كه جنبه كاربردي تري را از خود به نمايش مي گذاشت .
عنوان صفحه
تقدير و سپاس الف
پيشـگفتار ب
فصل اول
بخش اول : مقدمه 1
بخش دوم : واژه شناسي 4
بخش سوم : تاريخچه 6
فصل دوم
بخش اول : مواد اوليه ساخت قلمدان 10
بخش دوم : كاغذ و كاغذ گري 13
فصل سوم
ساخت قلمدان 18
بخش اول : شيوه هاي سنتي ساخت قلمدان 19
بخش دوم : ساخت و سازهاي ابتكاري 26
فصل چهارم
تزئينات قلمدان 34
بخش اول : مراحل قبل از نقش آفريني 36
الف- آماده سازي سطح قلمدان (بوم سازي) 36
ب- رنگ و رنگ سازي 41
بخش دوم : مراحل نقش آفريني 48
انواع تزئين 50
شيوه هاي ديگر تزئين 73
بخش سوم : استادان مزين ساز 76
بخش چهارم : مراحل بعد از نقش آفريني 83
بخش پنجم : بازسازي و تعمير قلمدان 88
فصل پنجم
تصاوير 93
حسن ختام 101
فهرست منابع 103
فهرست مطالب
عنوان صفحه
فصل اول : (كليات و تاريخچه )
مقدمه……………………………………………………………………………… 1
پيدايش آلومينيوم …………………………………………………………………….. 1
تاريخچه تأسيس كارخانه توليد آلومينيوم ………………………………………………….. 6
كارگاه احياء ………………………………………………………………………… 9
كارگاه آند سازي ……………………………………………………………………… 12
كارگاه ريخت …………………………………………………………………………. 14
كوره هاي يكنواخت كننده ……………………………………………………………… 17
كنترل مرغوبيت ………………………………………………………………………. 18
آزمايشگاه …………………………………………………………………………….. 19
نگهداري و تعميرات ……………………………………………………………………. 22
تأسيسات …………………………………………………………………………….. 22
يكسو كننده ( ركتي فاير) ………………………………………………………………… 22
مركز پژوهش و خدمات مهندسي ………………………………………………………….. 24
شركت سهامي آلومينيوم ايران (ايرالكو) ……………………………………………………… 26
بررسي واحد هاي كنترل موغوبيت در مجتمع ايرالكو …………………………………………… 27
كنترل آلودگي و فضاي سبز ………………………………………………………………… 29
خلاصه اي از شركت در كنفرانس مربوط به مواد آستري ……………………………………….. 30
موارد استفاده از كاتد ………………………………………………………………………. 32
انواع مختلف خمير آستري ………………………………………………………………….. 33
مواد اوليه توليدخميرسردآستركاري …………………………………………………………… 34
فصل دوم : (مباني نظري)
روشها و فلسفه كنترل فرايند آماري ……………………………………………………………. 35
نقش انحرافات تصادفي و با دليل در تغييرپذيزي كيفيت …………………………………………… 37
اصول آماري نمودار كنترل …………………………………………………………………. 39
انتخاب حدود كنترل ……………………………………………………………………….. 42
حدود هشدار در نمودارهاي كنترل ……………………………………………………………. 44
زير گروه هاي منطقي ……………………………………………………………………… 45
خلاصه اي از قوانين حساس سازي نمودارهاي كنترل ……………………………………………. 48
ساير ابزار هفت گانة عالي …………………………………………………………………… 51
برگة كنترل ……………………………………………………………………………….. 51
نمودار پاراتو ………………………………………………………………………………. 52
نمودار علت و معلول ……………………………………………………………………….. 52
نمودار تمركز نقصها …………………………………………………………………………. 54
نمودار پراكندگي …………………………………………………………………………….. 55
پياده سازي SPC ……………………………………………………………………………….
يك كاربرد SPC ………………………………………………………………………………
كاربرد غير توليدي كنترل فرايند آماري ……………………………………. 65
نمودار هاي كنترل براي مشخصه هاي وصفي و مباني EFQM ………. ………….
فصل سوم : (بررسي وضع موجود)
مقدمه ………………………………………………………………….. 103
تاريخچه تدوين استانداردها …………………………………………………. 104
بخش هاي اصلي در نمودار هاي سازماني …………………………………….. 105
تجزيه وتحليل نمودار اصلي سازماني (جديد) ………………………………… 111
تحليل نمودار سازماني جديد ……………………………………………….. 121
فصل چهارم : (تجزيه و تحليل وضع موجود)
مقدمه …………………………………………………………………… 124
مسئوليت هاي و اختيارات رئيس واحد تشكيلات روشها …………………………. 125
تعريف پست ……………………………………………………………. 128
پنج الگوي كارسازي ……………………………………………………… 131
عناوين اهداف كيفي كوتاه مدت در سال 81 …………………………………… 134
عناوين اهداف كيفي كوتاه مدت در سال 82 ……………………………………. 136
تعيين كيفيت ايرالكو ………………………………………………………… 138
فصل پنجم : (ارائه پيشنهادات ………………………………………………… 141
مراحل اصلي نظام پيشنهادات …………………………………………………. 144
ارائه پيشنهادات ……………………………………………………………. 144
ارزيابي ……………………………………………………………………. 146
ويژگي هاي يك سيستم موفق پيشنهادها ………………………………………….. 150
روند تحولات ساختار تشكيلات …………………………………………………. 151
راهبرهايي براي آينده كشور ………………………………………………………152
راهبرهايي براي آينده ساختار تشكيلات …………………………………………….. 152
نتيجه گيري …………………………………………………………………… 154
نظر كار آموز در مورد شركت ايرالكو …………………………………………….. 155
منابع ……………………………………………………………………………158
چكيده :
امروزه با گسترش روند خصوصي سازي ، نگاه دقيق به حوادث از جايگاه خاصي برخوردار است بروز حوادث نه تنها ناشي از چيدمان و طراحي سيستم و ادوات به كار برده شده است ، بلكه مسائلي نظير نصب ، نگهداري و تعميرات را نيز در بر مي گيرد. در اين راستا ، تجزيه و تحليل حوادث به منظور دست يافتن به مراحل ايمن تر و با قابليت اطمينان بالاتر از جايگاه خاصي برخوردار است ريسك خطرات يكي از نشانگرها براي درك و نمايش خطرات و اولويت بندي آنها و تجزيه و تحليل حوادث است . امروزه ارزيابي ريسك با روش ها و متدلوژي هاي متفاوتي ارائه مي شود كه هر يك به نحوي پيچيدگي داشته يا به صورتي ساده انگارانه با مسائل برخورد مي كند .
در اين بررسي مراحل عملي اجراي يك روش كاربردي و كامل ارزيابي ريسك و تجزيه و تحليل پتانسيل هاي خطر را كه شايد به نحوي برگرفته از روش FMEA است ارائه شده است به نحوي كه به سادگي قابل اجرا و پياده سازي بوده و در عين حال مفاهيم و اطلاعات لازم را در برگرفته و الزامات سيستم مديريت ايمني و بهداشت حرفه اي (OHSAS 18001) را نيز پوشش مي دهد . در اين راستا فعاليت ها بعنوان هدف مطالعه در يك شركت توليد كاشي در نظر گرفته شدند.
فهرست مطالب
فصل اول : معرفي پايان نامه
1-1 بيان مسئله و اهميت موضوع: 1
2-1 مروري بر مطالعات مشابه 2
3-1 اهداف : 3
4-1 محدوده كاربرد: 3
5-1 مواد و روش ها : (Material and Method) 3
6-1 نتايج : (Results) 4
7-1 بحث و نتيجه گيري : (Discussion and conclusion) 4
فصل دوم : مروري بر FMEA:
1-2 تجزيه و تحليل حالات شكست و آثار آن (FMEA) چيست؟ 6
2-2 گسترش استفاده از FMEA: 7
3-2 مراحل تهيه FMEA. 8
4-2 فوايد اجراي FMEA : 8
5-2 مراحل اجراء FMEA: 9
6-2 اهداف اجرائي FMEA: 10
7-2 دلايل اجرا FMEA: 10
8-2 زمان اجرا FMEA: 11
2-2 چارت مسيربهبودمستمر 12
2-8-2 مدت زمان اجرايFMEA: 13
3-8-2 زمان پايان FMEA : 14
9-2 بررسي اجزاي FMEA در مراحل مختلف چرخه عمر سيستم 14
10-2 مقدمات انجام تجزيه و تحليل عوامل شكست: 17
11-2 چگونگي انجام دادن انواع تجزيه و تحليلها: 21
12-2 انواع FMEA : 22
13-2 انواع تجزيه و تحليل شكست در بحث ايمني: 24
14-2 تجزيه و تحليل عوامل شكست و آثار آن در طراحي محصول FMEA Design 25
15-2 تجزيه و تحليل حالات شكست و اثرات آن در فرآيند Process FMEA. 28
فصل سوم : مطالعه موردي
1-3 تعريف واژه ها : 33
2-3 روش كار 34
3-3 شرح عمليات : 34
4-3 نتايج. 41
فصل چهارم : بحث و نتيجه گيري
1-4 بحث. 60
2-4 پيشنهادات: 62
منابع و مآخذ : 63
مقدمه:
چرا بايد صنعتي شدن را مورد مطالعه قرار دهيم؟
صنعتي شدن محور توسعه است. شايد بتوان گفت كه از انقلاب صنعتي انگليس به بعد، صنعتي شدن عميقترين تغيير منحصر به فرد در بافت اقتصادي و اجتماعي جوامع بوده است. رژيمهاي اروپاي شرقي و اتحاد شوروي با عزمي راسخ در معرض اين فرايند قرار گرفتند. ژاپن با سرعتي اعجاب انگيز و با پيامدهايي مهم براي اقتصاد جهاني، صنعتي شده است. بسياري از كشورهاي در حال توسعه با سرعتي بسيار در حال صنعتي شدن اند.
اينها رخدادهاي جدا افتاده نيستند. صنعتي شدن يك جامعه، پيامدهايي براي بسياري از جوامع ديگر دارد. ما فقط بايد به منشأ پوشاك، لوازم مصرفي بادوام، اجزاء قطعات اتومبيل نگاه كنيم، تا ماهيت پيچيده و پراكند ة توليد صنعتي را تشخيص دهيم. اين رشد صنعت در سراسر جهان ممكن است تصورات متضاد بسياري را ايجاد كند:
فهرست
عنوان صفحه
مقدمه- چرابايد صنعتي شدن رامورد مطالعه قراردهيم؟…………………………………… 1
فصل اول: صنعتي شدن و توسعه……………………………………………………… 3
- آيا توليد براي توسعه اهميت دارد………………………………………………………. 3
- آيا صنعتي شدن لازم است…………………………………………………………….. 3
- معيارهايي براي ارزيابي صنعتي شدن……………………………………………… 4
- سود و زيان صنعتي شدن…………………………………………………………. 5
- صنعتي شدن و توسعه……………………………………………………………. 6
- راههاي تعيين كننده فرايند صنعتي شدن در كشورهاي جهان سوم…………………………. 8
- رشد صنعت و تجارت جهاني……………………………………………………… 10
فصل دوم :تحليل تطبيقي از يازده اقتصاد نيمه صنعتي…………….. 12
- راهبردهاي توسعه در يازده اقتصاد نيمه صنعتي ، طرح طبقه بندي……………………………… 13
- طبقه بنديهاي متفاوت راهبردهاي توسعه……………………………………………………. 13
- طرح طبقه بندي چهار گروهي…………………………………………………………….. 16
- اولين گروه،كره، سنگاپور، تايوان…………………………………………………………… 18
- دومين گروه: آرژانتين ،برزيل ،كلمبيا و مكزيك……………………………………………….. 23
- سومين گروه :اسرائيل و يوگسلاوي………………………………………………………….. 30
- چهارمين گروه : شيلي و هندوستان…………………………………………………………… 32
- نتيجه گيري فصل دوم……………………………………………………………………… 34
فصل سوم : بررسي رشد صنعتي ايران…………………………… 36
- راهبرد توسعه صادرات صنعتي………………………………………………………………….
- اشاره اي به سياستهاي بازرگاني و ارزي و صنعتي كشور پس از پيروزي انقلاب…………………….. 37
- نگاهي به وضعيت بخش صنعت كشور و رشد آن………………………………………………… 39
فصل چهارم :بررسي رابطه توسعه صنعت با صادرات………………………………………………. 45
- توسعه صنعت ، ضرورت اقتصادي ملي است…………………………………………………… 46
- برنامه توسعه صنعت و گسترش صادرات صنعتي……………………………………………….. 50
- روند حركت بازارهاي جهاني…………………………………………………………………. 52
- سياستهاي كلان اقتصادي در پيشبرد صنعت كارساز است………………………………………….. 54
- منابع و مآخذ……………………………………………………………………………….. 61
پیشگفتار
در حال حاضر سرامیک بخش وسیعی از صنایع مختلف معاصر را در برمی گیرد. در عین اینکه این صنعت به قدمت اولین تمدن بشری است ولی اکنون محصولات سرامیکی یکی از مفیدترین پدیده هایی است که در پیشرفت علوم نقش مؤثری را بر عهده دارد.
محصولات سرامیکی دارای تنوع بسیار است. بعضی از آنها همواره مورد استفاده عموم قرار می گیرند و بعضی دیگر در رابطه با مصارف خاصی است که متخصصین از آنها بهره برداری می کنند.
فهرست مطالب
عنوان صفحه
پيشگفتار……………………………………………………………………… 1
فرآورده هاي ويژه و سراميكي تكنيكي …………………………………………….. 8
ديرگدازه ها …………………………………………………………………… 8
فرآورده هاي زمخت ……………………………………………………………. 11
فرآورده هاي ظريف ……………………………………………………………. 11
ظروف خانگي ………………………………………………………………… 12
كاشي ها ………………………………………………………………………. 37
سراميك هاي بهداشتي ……………………………………………………………. 42
عايق ها ومقره هاي الكتريكي ……………………………………………………… 45
تكامل صنعت سراميك ……………………………………………………………. 54
تكامل صنعت سراميك در جهان ……………………………………………………. 54
تكامل صنعت سراميك در ايران ……………………………………………………. 68
پيشگفتاراستاندارد چيني …………………………………………………………… 85
ظروف چيني غذا خوري – ويژگيها و روشهاي آزمون ………………………………… 87
فرآورده هاي سراميكي ……………………………………………………………. 89
چيني …………………………………………………………………………… 91
انو اع چيني غذا خوري ……………………………………………………………. 91
نمونه برداري …………………………………………………………………… 91
آزمون هاي فيزيكي ……………………………………………………………….. 93
آزمون مقاومت در برابر تغيير ناگهاني دما ………………………………………….. 98
آزمون قابليت نور گذاري …………………………………………………………. 106
سختي …………………………………………………………………………. 109
آزمون هاي شيميايي ……………………………………………………………… 112
آزمون پايداري لعاب و دكور ظروف غذا خوري در برابر شستشو ……………………….. 122
آزمون هاي چشمي و درجه مرغوبيت ……………………………………………….. 124
تاثيروتوزيع اندازه ذرات بر خواص دوغاب سراميك……………………………………… 132
اطلاعات مربوط به اندازه ي ذرات …………………………………………………… 133
رئولوژي دوغابها………………………………………………………………….. 136
فاز جامد موجود در دوغابها…………………………………………………………. 138
توزيع اندازه ي دانه رئولوژي دوغابها…………………………………………………. 139
دوغابهاي الومينا…………………………………………………………………… 140
دوغاب هاي كوارتز………………………………………………………………… 142
دوغاب هاي بدنه سفيد………………………………………………………………. 142
ساختمان فلوكول در دوغاب هاي ريخته گري تجاري……………………………………. 145
سرعت ريخته گري در ارتباط با اندازه سطح ذره……………………………………….. 147
ويسكوزيته سوسپانسيون هاي ديسپرز………………………………………………….. 149
ويسكوزيته دوغاب هاي تهيه شده از پودرهايا مخلوط هاي لكوئيدي………………………….. 152
رئولوژي سيستم هاي كوا گوله…………………………………………………………. 153
خلاصه بحث………………………………………………………………………… 155
بررسي عيوب حاصله بر روي قطعات توليدي پرس ………………………………………. 161
تحقيق برروي بدنه هاي چيني با سيليس بالا …………………………………………….. 164
مواد خام ………………………………………………………………………….. 165
مراحل آزمايش نمونه ها …………………………………………………………….. 166
نتايج و بحث ……………………………………………………………………….. 168
انبساط حرارتي …………………………………………………………………….. 169
جذب آب ودانسيته بدنه ها ……………………………………………………………. 170
استحكام خمشي بدنه ها ……………………………………………………………… 170
سفيدي و شفافيت بدنه ……………………………………………………………….. 172
مشاهده نمونه ها با استفاده از ميكروسكوپ الكترونيكي ……………………………………. 174
نتيجه گيري ……………………………………………………………………….. 175
منابع و مآخذ ……………………………………………………………………….. 176
ضميمه ( آماروارقام مربوط به توليدات چيني ) …………………………………………… 177